Bør jeg gi barna spillkonsoll til jul?

 


Spill med familien trenger absolutt ikke se slik ut, men ideen og tankene rundt bør se slik ut.

Min første tanke rundt dette tema er "Nei, det burde man ikke". Hvorfor? For det første er jeg av den oppfatning at hvis tanken streifer en, "bør jeg gi spillkonsoll til barna til jul?", så er usikkerheten og uvissheten rundt ansvaret ved å kjøpe spillkonsoll såpass til stede at det vil kreve mer tid før man skjønner alvoret bak. Føler man seg usikker og aldri har hatt noen relasjoner til tv-spill sammen med barna så er det noe som lett kan slå ut begge veier, både positivt og negativt.

 

For det andre så er det en i overkant dyr julegave om noen spør meg. Spillekonsoller i dag koster over 3000 kroner om man har tenkt å kjøpe de aller nyeste. Noen har selvfølgelig mer penger enn andre, men det er ikke penger eller kjempedyre gaver jula handler om. I vår familie handler det heller ikke om den kristne delen av troen rundt julehøytiden, men det handler om samværet. Samværet sammen med familien som er så mye fra hverandre ellers i året, og jo flere som kan inkluderes jo bedre. Den tradisjonen synes jeg er verdt mer enn noen spillekonsoll der ute, å være sammen med familien og hygge seg i julen. En spillekonsoll på julaften vil nok skape mye glede, men jeg mener personlig at høytiden er feil tid og begynne å snakke med barna om regler ved spilling. I vår familie vet jeg at det ville laget vanskeligheter, for jeg vet hvordan barna maser om å få spille på det nyeste. I julen passer det ekstra dårlig ettersom man besøker eller får besøk av besteforeldre, onkler, tanter og andre slektninger. Selv ikke jeg som spiller mye selv ønsker å ha konsoller tilgjengelig da. 

 

Men tilbake til tema om usikkerhet rundt dette med spill. Anskaffelse av spillekonsoll krever faktisk at foreldre er med på notene, og kan avse tid sammen med barna til å holde på med spillene. Vi er selvfølgelig ikke like alle sammen, men tankegangen burde være ganske lik. Har vi ikke tid til tv-spill sammen med barna så er grunnlaget til stede for at spill kan bli barnevakten for barna. Det er noe som ikke er ønskelig. Det finnes mange tilfeller hvor spilling har kommet helt ut av kontroll og det går ut over helse og psyke. Noen vil kanskje bare fnyse av dette, men fakta kan man ikke bare legge bort. Derfor er min tanke rundt usikkerheten at man burde bruke mer tid på å tenke seg om, med mindre man vet med seg selv at dette er noe for familien, oss voksne sammen med barna.

 

Er man usikker bør man heller vente er tanken min. Man har som voksen gjerne gjort seg opp noen tanker om hvordan julen skal gjennomføres, og hvor stor gleden skal bli. En spillekonsoll er noe som krever mye oppmerksomhet, og er man ikke i stand til å gi barna den oppmerksomheten så er ikke tiden inne. Likevel så gjør man akkurat slik man selv ønsker, mine tanker er bare skrevet ned for å vise hvordan dette med spill og konsoller foregår. Jeg har tross alt erfaringen. Hvordan man velger å tolke det er helt opp til den enkelte.

 

 

2 kommentarer

AndyLonn

18.12.2015 kl.10:52

Interessant vinkling. Jeg er noe uenig, Alle konsollene jeg fikk fra foreldrene mine, fra Sega Mega Drive på tidlig 90 tallet til Playstation 2 rundt tidlig 2000 tallet fikk jeg til jul, og det jeg husker best var at vi som familie samlet oss rundt den nye konsollen og spilte ilag, noe vi ellers sjelden gjorde. Når jeg fikk "ny" familie gjennom samboeren min, fikk jeg være med på når Wii først kom i hus hos dem julaften 2008, Det brakte tilbake alle de minnene med en gang og vi storkoste oss med Smash Bros og Mario Galaxy til langt på nett

Selvfølgelig ledet slike gaver til konflikter når foreldrene mine ville ha meg med til bestemor eller folk vi kjente, men jeg hadde godt av å bli fortalt hvor skapet stod. Friksjon skal det være i en familie, det er slik vi lærer å bli rundere i personligheten og mer tilbøyelig til andres ønsker

Dr Madnar Petrovich

18.12.2015 kl.19:18

Når du beskriver julen slik som du gjør, som en familie samlet sammen for å spille på den nye konsollen så er det ikke mye som varmer meg mer. Klarer man som familie å skape samvær rundt spill med barna så er forståelsen for for dette med konsoller høyst til stedet mener i alle fall jeg.

Det har kun skjedd en gang at jeg fikk spill i julegave, Turtles in time til Snes og en ekstra kontroller. Resultatet er mye som du beskriver, jeg tørket fort bort fra alt samvær og satt i kjellerstuen med søskenbarnet mitt og lempet på fotsoldater til langt ut i romjula. Morsomt for oss, men sikkert ikke for besøket som kom langveisfra.

Skriv en ny kommentar

Dr Madnar Petrovich

Dr Madnar Petrovich

35, Samnanger

Familiemann, friluftsmann, gründer og gamer. En kombinasjon som stort sett gjør hverdagen spennende og utfordrende.

Kategorier

Arkiv

hits